—Hallo! Ik ben Noémie!

Over mijzelf

Hoe ik een dynamisch neurofeedback trainer werd

Beurtelings expert in duurzame ontwikkeling, circulaire economie, marketing, doula, ondernemer, coach, ...

Gepassioneerd door neurowetenschappen en alles wat met persoonlijke ontwikkeling en vaardigheidsontwikkeling te maken heeft, viel mijn oog op twee geschriften over trainingen, van Bessel Van der kolk, één van de internationale specialisten in posttraumatische stressstoornis, hoogleraar psychiatrie aan de Boston University en auteur van het beroemde boek “Het lichaam vergeet niets”, waarin hij neurowetenschappen combineert met een klinische praktijk en reflecties op de ziekte.
Het lichaam wordt getekend door elk trauma, hoe klein ook, en bewaart er sporen van, een herinnering die onze emoties doordringt.”

Van der Kolk biedt een overzicht van alle therapeutische oplossingen die tegenwoordig beschikbaar zijn, van medicijnen tot EMDR, van meditatie tot neurofeedback om er maar een paar te noemen.

Ik was verrast over het bestaan van neurofeedback! Hier in België had ik er nog nooit van gehoord! Van zodra ik zijn boek had gelezen, heb ik opzoekingswerk verricht op het web. Gezien de spectaculaire resultaten in de VS wou ik deze techniek toetsen en ze zelf ervaren.
mountains, alps, beautiful-4251750.jpg

Mijn neurofeedback therapie

Tijdens mijn zoektocht maakte ik kennis met François, een dynamische neurofeedback-trainer, gevestigd in Brussel. Bij hem begon ik een reeks van 10 sessies die mijn leven inderdaad ten goede zou veranderen. Ik was er mij van bewust hoe stress zich in mijn lichaam had genesteld en daar zou blijven als ik er niet voor zorgde om mezelf daarvan te verlossen.
De effecten van neurofeedback op mij

Te magisch om waar te zijn?

Plotseling heb ik niet alleen meer energie, maar mijn hersenen lijken ‘uitgeklaard’ te zijn, alsof ik de dingen in het leven helderder zie, zonder sluiers, maar meer vanop een afstand. Ik ben meer verbonden met het heden. Ik panikeer niet meer zo vlug, ik maak me minder zorgen, ik ervaar gebeurtenissen op een rustige manier.
Ik die al jaren last had van allergische rhinitis ondervind daar na een paar sessies niets meer van! Mijn KNO-sfeer is vrij, mijn stress, die ik heel sterk voel in mijn darmstelsel, neemt af ,ik voel als het ware mijn buik niet meer en wordt lichter.
Hoe zit het met mijn slaap? Ik heb het gevoel dat ik nog nooit eerder zo goed heb geslapen dan sinds mijn laatste zwangerschap.
Ik heb nog nooit zoveel water gedronken als in die eerste dagen van de neurofeedback!
Zal ik u deze dynamische neurofeedback verkopen waar we verder niets van weten? Natuurlijk niet. Ik ben u dus meer informatie verschuldigd over hoe het werkt.
De effecten van neurofeedback zijn een beetje te magisch voor een professionele ingenieur als ik, dus stuur ik er collega’s en vrienden op uit om het te proberen. Verrassing! Ze geven me even verrassende als overtuigende resultaten. De resultaten zijn niet voor 100% vergelijkbaar, sommigen ervaren weinig of geen verschil. Nog anderen gaan gewoon door met de sessies; alhoewel ze niet echt voelen hoe het functioneert, merken ze dat het toch heilzaam is (?!).
Deze feedback en vooral het feit dat ik mijn “brein” 9 maanden lang heb vastgehouden, heeft bij mij de knoop doorgehakt om mezelf te bekwamen en deze service van trainer in dynamische neurofeedback aan te bieden.

Dynamische neurofeedback, een zachte methode

Beter worden zonder iets te doen of te praten is mogelijk.

Het ervaren van verschillende en gevarieerde therapieën zoals EMDR, hypnose, psychotherapie, … dynamische neurofeedback, blijft me verrassen omdat het niet invasief is. De persoon hoeft niet te spreken, in actie te zijn of iets te doen. Er is geen speciale zorg. Er is geen behandeling, er zijn geen contra-indicaties. Het is niet medisch. Het is een hulpmiddel voor hersentraining, net zoals je het lichaam zou trainen met sporttraining.
Het is alsof dit de eerste stap is (en voor sommigen de enige noodzakelijke) om diepere problemen aan te pakken, waarvoor een samenwerking met therapeuten nodig is.
Ik heb de indruk dat dynamische neurofeedback je in staat stelt om levenssituaties, geblokkeerde emoties en trauma voorzichtig te benaderen. Kan dynamische neurofeedback iedereen die boost geven? Kan het het lichaam helpen om oude opgeslagen spanningen kwijt te raken? Kan het ons helpen om verbonden te zijn met het heden en het ten volle te leven? Energie terug te krijgen? De sessies kunnen misschien geen aanspraak maken op de naam ‘behandeling’, maar met de vooruitgang in de neurowetenschappen zou dat wel een kunnen veranderen. Iets om op te volgen!

Geïnteresseerd?

Wil je het eens proberen? Nieuwsgierig naar meer? Ik heet je welkom midden in de natuur op het Reuzenhof op enkele kilometers van Brussel en vlakbij het Erasmus. Ik zal je graag ontvangen. Tot binnenkort!
Scroll naar boven