Welkom in de wereld van neuroplasticiteit!

De dynamische neurofeedback

Neuroplasticiteit is het natuurlijke vermogen van de hersenen om zichzelf te reorganiseren door nieuwe neurale circuits te creëren en bestaande te corrigeren.

Dankzij de neuroplasticiteit kan neurofeedback de hersenen leren om weer normaal te functioneren.

De neurofeedback is een zachte methode die steeds vaker wordt aangeboden als aanvulling op de traditionele geneeskunde in bijne alle domeinen, van gezondheidsproblemen tot en met het verbeteren van prestaties.

De neurofeedback vervangt geen therapeutische benadering en is geen medische behandeling. Het stelt geen diagnose en geen enkele medische behandeling mag worden onderbroken. De neurofeedback is een hersentraining die niet-invasief, niet-intensief en ongecontroleerd is, om iedereen toe te laten, ongeacht de leeftijd, optimaal te functioneren.

Van lineaire neurofeedback naar dynamische neurofeedback

Tegenwoordig gebruiken we een dynamisch neurofeedbacksysteem, in tegenstelling tot een zogenaamd “klassiek” lineair neurofeedbacksysteem. De dynamische neurofeedback is daarom de natuurlijke evolutie van deze die gisteren lineair was. Laten we eens kijken hoe we van een therapeutisch hulpmiddel tot een niet-medische benadering zijn gekomen zonder enige beoordeling of diagnose.

Sinds de jaren vijftig is de neurofeedback geëvolueerd

De lineaire neurofeedback, een medische benadering

De eerste generatie van neurofeedback

Zoals elk therapeutisch hulpmiddel is de klassieke neurofeedback gericht op de behandeling van pathologieën: het vereist een diagnose, een evaluatie en een medisch protocol. Net als bij dynamische neurofeedback worden sensoren op het hoofd van de patiënt geplaatst om een elektro-encefalogram van de hersenen op te halen. Vervolgens wordt deze EEG-scan geïnterpreteerd door bijvoorbeeld een psycholoog, psychiater of neuroloog, die een diagnose stelt door het beeld te vergelijken met beelden van refererende hersenen en disfuncties kan identificeren. De gezondheidswerker stelt een protocol op om de hersenen opnieuw te trainen om de pathologie te behandelen, en dit in de vorm van geprogrammeerde sessies met precieze concentratieoefeningen.

De grenzen van de klassieke benadering

Bij lineaire neurofeedback worden keuzes gemaakt door ‘de mens’, op basis van een EEG dat op een bepaald moment is opgenomen, ondanks de hersenen constant in beweging zijn, het dynamisch is en toch zal de EGG ‘bevriezen’. De cerebrale gymnastiekoefeningen zijn dan "onnatuurlijk" en forceren de hersenen. Vandaar de bijwerkingen zoals spasmen, slaapstoornissen, angsten die werden geregistreerd met de lineaire neurofeedback. Het is vanuit deze observatie dat onderzoekers en professionals nieuwe neurofeedback-methoden hebben ontwikkeld die geovolueerd zijn naar de dynamische neurofeedback.

Dynamische neurofeedback, de nieuwe generatie

De gebruikte dynamische neurofeedback-software is een van de meest recente methoden: het analyseert de vastgestelde hersenactiviteit tot 256 keer per seconde en als het een ongebruikelijke of te grote variatie detecteert, is er een onderbreking in het geluid (muziek waar de klant naar luistert). Deze onderbreking informeert de hersenen in realtime over wat ze aan het doen zijn en geeft ze “feedback”, die de hersenen op hun beurt interpreteren als informatie over de disfunctie ervan.

De hersenen zijn vrij om hun werking al dan niet aan te passen, ze worden in de “spontane” modus gelaten. Bij elke micro-cut hebben de hersenen al gereageerd op de vorige, ze hebben zichzelf al gereguleerd wanneer de volgende shutdown plaatsvindt. De hersenactiviteit wordt niet vergeleken met een ander brein, maar met zichzelf in realtime. De software werkt als een spiegel en geeft de hersenen het foutsignaal door het micro-cutting van het geluid.

Het is geen zelfbewuste oefening: het is een passief gebeuren en het is niet de beoefenaar die de training leidt.

De dynamische neurofeedback is geen therapeutisch hulpmiddel

Een hulpmiddel voor welzijn en prestaties

Daarom wordt de persoon in een comfortabele positie geplaatst voor maximale ontspanning. Tegenwoordig is dynamische neurofeedback een natuurlijke hersentraining geworden, geen therapie. Het is gericht op welzijn en het verbeteren van onze prestaties.

Voorbij fysieke en mentale prestaties

Of u nu boven uw mentale en fysieke prestaties wilt gaan of een therapeutische benadering wenst, neurofeedback is een hulpmiddel met meerdere toepassingen (trauma, stress, depressie, migraine, enz.).

Scroll naar boven